Υποστήριξη στην Εκπόνηση
Επιχειρησιακού & Στρατηγικού
Σχεδιασμού Δήμων
Προγραμματικής Περιόδου 2019 – 2023
Υποστήριξη στην Εκπόνηση
Επιχειρησιακού & Στρατηγικού
Σχεδιασμού Δήμων
Προγραμματικής Περιόδου 2019 – 2023
Ο Προγραμματισμός στους ΟΤΑ, είτε είναι βραχυχρόνιος (από 6 μήνες έως 1 χρόνο), είτε είναι μακροχρόνιος (από 3 έως 5 χρόνια) δεν παράγει αποτέλεσμα, αλλά δίνει απλώς κατευθύνσεις & πληροφόρηση. Αποτέλεσμα παράγει η εξειδίκευσή του σε Πρόγραμμα Δράσεων και Ενεργειών (ετήσια προγράμματα δράσης).
Πρόκειται λοιπόν για μια διαδικασία ή ένα σύνολο ενεργειών με τις οποίες καθορίζονται οι στόχοι του φορέα, προβλέπεται η εξέλιξη στο μέλλον των μεταβλητών του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος και προσδιορίζονται οι τρόποι, οι ενέργειες & τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Η International Forum Training & Consulting, αναλαμβάνει την:
Εμπειρία της International Forum Training & Consulting …
Η εταιρεία μας, διαθέτει Ειδική Ομάδα Συμβούλων οι οποίοι έχουν σημαντική εμπειρία στην Εκπόνηση Επιχειρησιακού & Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμων και έχει ολοκληρώσει σημαντικά Έργα σε πολλούς Δήμους.
Στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που η αποτελεσματικότητά της αναγνωρίζεται ως το κλειδί για την εκκίνηση και στήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με όραμα, αποστολή, στρατηγική και σχέδια δράσης.
Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:
Όπως γίνεται αντιληπτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποτελεί ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διεκδικητική ικανότητα του φορέα. Η απουσία ενός τέτοιου εργαλείου σχεδιασμού και προγραμματισμού αποτελεί εμπόδιο τόσο στην εξέλιξη του φορέα όσο και στη διαδικασία αυτορρύθμισης, όπου και όταν αυτή χρειάζεται.
Η κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου στον ΟΤΑ ….
Η κατάρτιση ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου ενός ΟΤΑ μπορεί να εξυπηρετεί πολλές χρήσεις, με έμφαση στην παρουσίαση της στρατηγικής του φορέα για το μέλλον σε σχέση με τους ωφελούμενους.
Έτσι, οι βασικές χρήσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου μπορεί να συνοψιστούν στα εξής:
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικά ανάλυση και αξιολόγηση του υφιστάμενου εσωτερικού περιβάλλοντος (οικονομικά αποτελέσματα, οργανωτική δομή, προσφερόμενες υπηρεσίες, χρηματοοικονομική διαχείριση κ.λ.π.), καθώς και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την παραπάνω ανάλυση, θα καθορισθούν οι τελικές προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα συμβάλει στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών του φορέα ή στις επενδύσεις που θα υλοποιήσει στο μέλλον. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να έχουν αποδέκτες:
Σκοπός των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΟΤΑ είναι η προώθηση της Δημοτικής και της εσωτερικής ανάπτυξης του Δήμου,
σε εναρμόνιση με τις κατευθύνσεις αναπτυξιακού σχεδιασμού σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
και σε εναρμόνιση με τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των ΟΤΑ καθώς και με τα τοπικά σχέδια δράσης.
Οδικός Χάρτης
Ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει στην ουσία τα μέσα, τους τρόπους, που θα αναπτυχθούν για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που ορίζεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κάθε φορέα.
Όπως κάθε «οδικός χάρτης» έτσι κι αυτός δείχνει από πού ξεκινάμε και που θέλουμε να καταλήξουμε, δηλαδή τον επιθυμητό προορισμό, τους στόχους και το πώς θα φτάσουμε στον προορισμό μας, δηλαδή τη στρατηγική.
Επίσης απεικονίζει τα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν, τις εναλλακτικές διαδρομές, δηλαδή εναλλακτικές στρατηγικές και την αξιολόγηση της έως τώρα πορείας. Το Επιχειρησιακό Σχέδιο στην ουσία λειτουργεί ως οδικός χάρτης προκειμένου ο φορέας να επιτύχει τους στόχους που έχει καθορίσει.
Κατά την έναρξη κατάρτισης ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου πρέπει να καταρτίζεται ο οδικός χάρτης του όπου ορίζεται συνοπτικά αλλά με ακρίβεια:
Μετά την αναλυτική απεικόνιση της υπάρχουσας κατάστασης και των δεδομένων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ακολουθεί η επιλογή και η ανάπτυξη στρατηγικής. Η ανάλυση που έχει προηγηθεί βοηθά στα εξής:
Το που θα στραφεί η στρατηγική του φορέα εξαρτάται από την ανάλυση που έχει προηγηθεί και έχει αναδείξει τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες εξέλιξης, στις οποίες θα βασιστεί η στρατηγική. Μπορεί να αφορά διοικητικό εκσυγχρονισμό, νέες υπηρεσίες, νέες δομές κλπ.
Οι στρατηγικοί στόχοι κάθε φορέα είναι η συνισταμένη του συνόλου των παραμέτρων, προερχόμενες από το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον του φορέα, που θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση της στρατηγικής. Το στρατηγικό σχέδιο του φορέα μετουσιώνει το όραμα και τους στρατηγικούς στόχους σε δράσεις αφού προσδιοριστούν πρώτα οι άξονες παρέμβασης, οι κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας και οι επιχειρησιακοί στόχοι.
Η αποστολή αποκρυσταλλώνει το λόγο ύπαρξης ενός φορέα. Η αποστολή σκιαγραφεί τις σημερινές αρμοδιότητες και λειτουργίες του και συνεπώς θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της τους ισχύοντες νόμους, τους κανονισμούς λειτουργίας, τις τρέχουσες πολιτικές, κλπ.
Για τον παραπάνω λόγο η αποστολή βρίσκεται σε αρκετές περιπτώσεις αποτυπωμένη στους οργανισμούς ή στις ιδρυτικές πράξεις των Φορέων.
Σε αντίθεση με τον Ιδιωτικό τομέα, όπου η αποστολή των επιχειρήσεων μπορεί να μεταβάλλεται λόγω αλλαγών στις δυνάμεις της αγοράς, στο Δημόσιο τομέα η έννοια της αποστολής αποτελεί σχετικά στατικό στοιχείο και παραμένει αμετάβλητη, στην μορφή που είχε αρχικά διατυπωθεί με την ίδρυση του φορέα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σε αρκετές περιπτώσεις έλλειψη ευελιξίας και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην κινητοποίηση και αποδοτικότητα του προσωπικού των δημοσίων Φορέων.
Στρατηγικός Σχεδιασμός στο Δήμο
Ο σχεδιασμός σε έναν οργανισμό σημαίνει την πρόβλεψη για το μέλλον. Ιδιαίτερα για έναν ΟΤΑ ο σχεδιασμός αμεσότητα προς τον πολίτη.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός αφορά:
Η αξιολόγηση του Επιχειρησιακού πραγματοποιείται πριν, κατά τη διάρκεια & μετά την εκτέλεση του.
α. Το επιχειρησιακό αξιολογείται βάσει δεικτών
Εισροές : χρηματοδοτικοί, ανθρώπινοι, οργανωτικοί, τεχνικοί πόροι ή μέσα
Εκροές : αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται από το πρόγραμμα
Αποτελέσματα: οι άμεσες επιδράσεις στους ωφελούμενους από την παρέμβαση
Επιπτώσεις: απώτερες επιδράσεις σε ολόκληρη την κοινωνία.
Επιπτώσεις : Τι αλλαγές γενικά έφερε το πρόγραμμα; Υπήρχαν αλλαγές που δεν ήταν αναμενόμενες;
Αποτελεσματικότητα: Επιτεύχθηκαν οι στόχοι του προγράμματος; Οι εκροές ήταν αντίστοιχες των προβλεπόμενων;
Αποδοτικότητα: Υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα (εισροές) – κατάλληλη στιγμή για την υλοποίηση του προγράμματος;
Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στην ώρα τους και με το προβλεπόμενο προϋπολογισμό;
Βιωσιμότητα: σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα θα διαρκέσουν;
Σχετικότητα: Ήταν τελικά οι στόχοι άμεσοι και σχετικοί με τις ανάγκες των ομάδων στόχων ( εξυπηρετούμενοι);
β. Χρονικά βήματα – τύποι της αξιολόγησης:
H εκ των πρότερων αξιολόγηση (ex ante evaluation) κατά την κατάρτιση του ΕΠ
Ενδιάμεση : κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του – συνήθως για προγράμματα μεγαλύτερα του ενός χρόνου
Η εκ των υστερών αξιολόγηση (ex –post evaluation): στο τέλος του προγράμματος για αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και επιπτώσεων/συνήθως είναι εξωτερική
γ. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη μέθοδο SMART:
ΣΑΦΗΝΕΙΑ: μονοσήμαντο – να ορίζει ένα πράγμα ( όχι πολλά ταυτόχρονα)
ΜΕΤΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ : τιμή βάσης και τιμή στόχου/αξιόπιστος και συστηματικός τρόπος καταμέτρησης
ΕΦΙΚΤΟΤΗΤΑ : να μπορούν οι δείκτες να εφαρμοστούν (π.χ κόστος)
ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ: συνάφεια με τους στόχους ΧΡΟΝΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ: προθεσμία για τη αξιολόγηση
Δυνατότητα παραμετροποίησης του επιχειρησιακού στα επίπεδα:
Ειδικοί Συνεργάτες – Σύμβουλοι της εταιρείας μας,
μπορούν να σας επισκεφθούν στο Δήμο σας και να σας ενημερώσουν
για την Παροχή Υπηρεσιών Εκπόνησης Επιχειρησιακού & Στρατηγικού Σχεδιασμού
Πληροφορίες: Ευαγγελία Νίκα
Υπεύθυνη Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών
τηλ.: 213 0716370 & 380// κιν.: 6973 387718 // e-mail: e_nika@forum-training.gr